De pedagogisch medewerker
De pedagogisch medewerken in de BSO brengt veel tijd door met kinderen. Kinderen van vier tot en met twaalf worden begeleidt. De pedagogisch medewerker doet meer dan alleen eten geven of verschonen. Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kind. De pedagogisch medewerkers kun op de volgende gebieden een belangrijke rol spelen, zij kunnen zijn een: voorbeeld, vraagbaak en klankbord en een veilige haven. Als kinderen zien dat de pedagogisch medewerker bijvoorbeeld goed is in voetballen dan kan dat een kind stimuleren om dit ook goed te kunnen. Ouders krijgen op een bepaalde leeftijd vragen over verschillende onderwerpen, de pedagogisch medewerker kan als rol hebben: antwoord geven op deze vragen. Hierbij is het belangrijk dat de pedagogisch medewerker zijn/haar eigen levenservaring gebruikt. En de rol als veilige haven spreekt bijna voor zich, de BSO kan voor kinderen een plek zijn om open te zijn over gevoelens en problemen, met de voorwaarde dat er een bepaald vertrouwen is opgebouwd. Het werken in een BSO vraagt om speciale beroepscompetenties, de reden hiervoor zijn: kinderen zijn ouder, de leeftijdsgroep is divers, belangrijke tijd, kort maar hevig, derde milieu. Ook heb je algemene beroepscompetenties nodig: warmte, reflectie en een onderzoekende houding. Samenwerken in een team is ook erg belangrijk. Alles wordt op elkaar afgestemd zodat de kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Hoe kan die samenwerking gestalte krijgen?
- Positieve sfeer in het team
- Gemeenschappelijke visie
- Taakverdeling
- Overleg over de kinderen
- Aanvullende competenties
De visie van Peter Petersen zegt dat de opvoeder en het kind gelijkwaardig zijn. De rol van de opvoeder (pedagogisch medewerker) is het begeleiden en stimuleren van het kind. Een positieve sfeer creëren is hierbij erg belangrijk.
Het belangrijkste van onze pedagogische medewerkers is dat ze kinderen begeleiden zodat ze goed deel kunnen nemen aan de maatschappij. Ze proberen een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het kind.
Onze pedagogische medewerkers hebben een aantal taken zoals bijvoorbeeld de planning en uitvoering van pedagogische begeleiding, stimuleren van de ontwikkeling, het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten. Ook is er veel aandacht voor de basisactiviteiten dit zijn gemeenschappelijke activiteiten in gesprek, spel, werk en viering. Wij vinden het belangrijk dat de pedagogische medewerkers een vertrouwde omgeving creëren voor de kinderen.
Er zijn een aantal competenties voor de pedagogisch medewerker die wij belangrijk vinden namelijk:
· Samenwerkingsrelatie kunnen opbouwen en onderhouden met collega’s.
· Doelgericht kunnen werken en bewust zijn op welke manier je handelt.
· Oplossingsgericht werken.
· Ondernemend creatief zijn.
· Om kunnen gaan met opvoedingsvragen.
· Professioneel en kwaliteitsgericht kunnen werken.
· Werken met inzicht en dit ook goed te kunnen verantwoorden.