Samenwerken met ouders
De literatuur zegt dat ouders niet altijd dezelfde ideeën hebben over de kinderen, maar ze toch samen ervoor moeten zorgen dat het welzijn van het kind centraal staat. Aangezien ouders en de BSO soms andere ideeën over het opvoeden kunnen hebben is het belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn en de ouders en de BSO zich kunnen vinden in elkaars manier van opvoeden. Ouders en de BSO hebben namelijk vaak hetzelfde doel, namelijk het kind op een goede manier opvoeden en ze willen beide het beste voor het kind.
Het is dus belangrijk dat ouders open zijn naar de BSO toe, maar zeker ook andersom. Als er geen verbinding is tussen thuis en BSO is het voor het kind ook een lastige situatie. Als ouders en de BSO goed met elkaar door een deur kunnen, voelt het kind zich ook meer thuis op de BSO. Een BSO krijgt te maken met vele verschillende ouders en dus verschillende manieren van opvoeden en aanpakken. Het is erg belangrijk dat hier door de BSO op ingespeeld wordt. Als je als BSO laat zijn dat je openstaat voor ideeën van ouders dan bouw je een bepaald vertrouwen op. Om hiermee goed om te gaan en iedereen tevreden te houden, moeten er dus duidelijke afspraken worden gemaakt.
Volgende de visie van Peter Petersen is het erg belangrijk dat de medeopvoeder(s) één keer in het jaar een huisbezoek brengen aan de ouders. Zo kan de BSO nog beter inspelen op (de opvoeding van) het kind. De pedagogisch medewerker ziet zo hoe een kind zich in een vrije situatie uit. Verder kan de pedagogisch medewerker via deze weg ook bekijken hoe de ouders de opvoeding thuis aanpakken. Ten slotte zegt Peter Petersen dat ouders altijd een afspraak kunnen maken om de vorderingen/ontwikkelingen van hun kind te bespreken. Ouders zijn altijd welkom.
Voor onze BSO vinden wij het belangrijk dat de BSO en de ouders op de hoogte zijn van de situatie van het kind in de BSO en thuis. Als er iets op de BSO of thuis is voorgevallen moet dit gecommuniceerd worden zodat hier zo nodig rekening mee kan worden gehouden.
Er zullen, om op de hoogte te blijven van achterstand, ontwikkelingen of andere opvallende factoren, één keer in het half jaar korte oudergesprekken worden gehouden met de ouders van ieder kind. Ook kunnen ouders hier dingen kwijt die ze graag willen bespreken.
Verder zorgen wij er als kinderopvang voor dat we één keer per jaar een huisbezoek doen. Als doel om de samenwerking tussen onze BSO en de ouders te vergroten. Wij als BSO kunnen bekijken of er een verschil is tussen het functioneren van het kind in de BSO en thuis. De ouders kunnen natuurlijk ook bij het brengen en halen hun woordje kwijt.
In onze BSO werken wij met een ouderraad, wij vinden het belangrijk dat ouders ook inspraak hebben over wat er in de BSO allemaal gebeurt. Ouders weten als geen ander wat het beste voor hun kind is en door deze samenwerking willen we het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk maken. Hierbij kunt u denken aan het meehelpen van de invulling van het pedagogisch beleid,
We kunnen natuurlijk niet voor elk kind dezelfde regels hebben als ze thuis hebben, dus zal het de kinderen duidelijk gemaakt moeten worden dat er verschillende regels gelden, thuis en op de BSO. Dit geldt voor de mogelijke verschillen in straffen maar ook bij het belonen of gedragsregels. We proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de thuissituatie, ook al is dit niet altijd mogelijk.